Uzayın Derinliklerinden

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay bilimleri Bölümü Prof. Dr. Serdar Evren ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Keyifle okumanız dileği ile…

-Merhaba; öncelikle sizi tanımak isteriz. Bize kısaca kendinizden

bahseder misiniz?

Öncelikle davetinizden dolayı teşekkür ederim. Yükseköğretimime 1975 yılında Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde başladım. 1979 yılında mezun olduktan sonra yüksek lisansımı ve doktoramı da aynı bölümde tamamladım. 1979 yılından beri de yine aynı bölümde önce araştırma görevlisi olarak, daha sonra doçent (1991) ve profesör (1996) kadrolarına atandım. Halen de görevime devam ediyorum. 1996-2009 yılları arasında 13 yıl süreyle Ege Üniversitesi Gözlemevi’nin müdürlüğünü, 2009-2012 yılları arasında da Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü başkanlığını yürüttüm. Bu süreler içinde birçok komisyonlarda ve kurullarda görev aldım. Halen bölümümüzün Genel Astronomi anabilim dalı başkanlığını ve Ege Üniversitesi Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi yönetim kurulu üyesiyim.
-Bu mesleği neden seçtiniz?

Liseli yıllardan itibaren ilgimi çekmeye başlayan astronomiyle tanışmam aslında o yıllarda bana hediye edilen “Evren” isimli bir astronomi kitabıyla perçinlendi. Kitap elimden düşmüyor o sayfaları çevirdikçe gördüğüm fotoğraflar beni büyülüyordu. Üniversite sınavlarında da hiç düşünmeden yazdım ve kazandım.
-Mesleğinizden mutlu musunuz?

Kesinlikle evet. Bazen kendi kendime düşündüğüm oluyor. Neden? diye…Yanıtı 40 yıl öncekiyle aynı. Merak ve sevgi. Araştırma isteği. Bilinmeyeni bulmak.
-Ülkemizdeki gençlere mesleğinizi tavsiye eder misiniz, neden?

Bazı meslekler vardır ki tavsiye ile olmaz. Öğrencilerin içinden gelecek şekilde yönlenmeleri gerekir. Her şey para da değildir? Bazı meslekler para karşılığı da yapılmaz. Astronomi de böyle bir dal. Çok zorlukları olan, sabır isteyen, analitik düşünme yeteneğine sahip olmanız gerekir. Bilim ile uğraşmak istiyorlarsa bence mükemmel bir alan.

-Bu mesleği seçmeseydiniz ne yapmak isterdiniz?

Zor bir soru. Genelde yine bunu yapardım denir. Ben demeyeceğim. Herhalde benzer dallar seçerdim. Gerçi mimarlık da içimden geçen başka bir gizli damardı. Evde ortaokul sıralarında çizimler yapar ve garip garip tasarımlar geliştirirdim. Uzay mimarisi gibi dersek garip kaçmaz herhalde. Sonuçta dallar yine bir yerlerde kesişecekmiş.
-Mesleğinizin zorlukları nelerdir?

Eveeet. İşte bu önemli bir soru. Sıkılmadan masa başında veya teleskop arkasında saatlerce oturup araştırma yapabilecek bir yapıda olmalısınız. Sabırlı olmalısınız. Çalışmalar kısa zamanda bitmiyor. İnatçı olmalısınız ki o bilginin koşabilmelisiniz. Bizim hep şöyle bir sloganımız vardır. Astronom üşümez, astronom yemez, astronom uyumaz….
-Mesleğinize dair bir anınızı paylaşır mısınız?

Yıllar önce bir gece gözlem yaparken gökyüzünde teleskop doğrultusunda yanıp sönen yeşil bir ışık görmüştük. Her türlü olabilecek şeyleri göz önüne koymamıza rağmen bir anlam verememiştik. İşin içinden de çıkamadık. Sonuç da çıkmadı. Işık da yok oldu. Hala merak ederim “O neydi?” diye.
-Mesleğinize gereken değerin verildiğini düşünüyor musunuz?

Bu soru sadece bizim dalımız için değil tüm fen bilimleri için geçerli aslında. Bir ülkenin gelişmişliği içinde fen bilimlerine verilen önem ve yatırımlar olmalıdır. Araştırıcı, sorgulayıcı olmanız gelişmenizi sağlar. Astronomi çalışmaları da fen bilimlerini temel alır. Ufkunuzu genişletir. Dünya olaylarına nasıl bakmanız gerektiğini öğretir.
-Çocukluk hayaliniz olan mesleği mi yapıyorsunuz?

Evet kesinlikle. Daha önce açıkladığım gibi, bir hayalim gerçekleşmiş oldu.
-Bu mesleği seçerken başkaları tarafından yönlendirildiniz mi?

İnsanların hayallerinde veya akıllarında olan branşlarda iyi bir eğitim almaları çok önemli. Yönlendirmeler sizin önünüzü açacak şekilde olursa bir anlam kazanır. Yoksa karamsarlık içinde mutsuz bir iş dünyasında vakit geçirerek yaşarsınız. Onun için gençlerin içindeki gizli dünyaları ortaya çıkarabilecek yöntemler kullanarak onları bunu yapmaya teşvik edici planlar kurmalıyız.

Sohbet için ayrıca teşekkür ederim.

Bizlerde değerli vaktinizi ayırarak sorularımıza içtenlikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederiz.

ÖZGEÇMİŞ

1. Adı Soyadı : M. Serdar Evren

2. Doğum Tarihi : 20 Nisan 1958

3. Unvanı : Profesör

4. Öğrenim Durumu :

Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Astronomi ve Uzay Bilimleri Ege Üniversitesi 1979

Y. Lisans Astronomi ve Uzay Bilimleri Ege Üniversitesi 1981

Doktora Astronomi ve Uzay Bilimleri Ege Üniversitesi 1986

5. Akademik Ünvanlar

1979 – 1981: E.Ü. Gökbilimleri Araştırma Enstitüsü’nde Rasat Uzmanı 1981 – 1991: E.Ü. Fen Fak.Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde Araştırma Görevlisi 1991 – 1997: E.Ü. Fen Fak. Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde Doçent 1997 – Bugün: E.Ü. Fen Fak. Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde Profesör

Share on